Gyorsított dugóhúzó

A normál dugóhúzó folyamatosan gyorsul kifejlődése folyamán. Meddig is? Amíg az erő-egyensúly fenn nem áll, azaz a dugóhúzót létrehozó erők és a kormányfelületeken keletkező erők egyensúlyban nem lesznek egymással. Ez általában három-öt pördület után áll be.
Kivétel a felgyorsult dugóhúzóból időt és magasságot igényel. A kivétel technikája és a felhasznált segédeszközök (kormányok) ugyanaz, mint az egy pördületes autorotációnál, ezért belátható, hogy a kivétel ideje (a pörgés lassításával eltelt idő), sokkal hosszabb lesz. A kivétel iránya is ezért nehezen meghatározható, illetve csak sok-sok gyakorlás és tapasztalat gyűjtés után tudható a rápörgés pontos mértéke. Rápörgésnek nevezzük azt, amikor a megfelelő kormánymozdulatok véghezvitele után a repülőgép lassulva pörög fél, egy vagy másfél fordulatot a pörgés megállásáig.
Átlagos dugóhúzónál a mindkét szárny át van esve, mindkettő állásszöge nagyobb a kritikusnál. Azonban mivel oldalirányú erő hatására forgás indul, ezért aszimmetrikus erők jönnek létre. A két szárny két különböző méretű felhajtóerőt fog produkálni. A kritikus állásszögnél, nagyobb szárny állásszögnél, az állásszög növekedésénél az ellenállás nő. A két különböző állásszögű szárny két különböző ellenállást fog produkálni. Ha növeljük a két szárny ellenállása közti különbséget, akkor ez forgás stabilizálása felé hat. Ha csökkentjük a két szárny ellenállása közti különbséget, a forgás lassul.


Háton dugóhúzó

Háton lógsz a hevederen és a föld pörögve közelít. Félelmetes ez a figura, ha benne pörögsz, és nem tudod, nem érted az aerodinamikáját. Első háton dugóhúzó élményem, amikor 25 órás pilóta koromban az oktató pilóta, a bukfenc tetején a lábkormány teljes kitérítésével berúgta dugóhúzóba a gépet. "Vedd ki a dugóból" - mondta. Elméletben tudtam, hogy koppig ellene kell lépni a forgásnak, majd mikor megáll a pörgés, akkor középre kell tenni a botot és legvégén felvenni a zuhanásból vízszintesre.

A háton dugóban azonban fogalmam se volt, hogy milyen irányba pörög! Lógtam háton, a hevedereken, háthelyzetben pörgött a gép, ilyet még soha sem láttam, tapasztaltam. Oktatóm se mutatta be ezt a gyakorlatot, csak elméletben tanultuk.


A KÖNYVBŐL